CUKIERNIK

SYMBOL ZAWODU 751201, KWALIFIKACJA: TG.04 – PRODUKCJA WYROBÓW CUKIERNICZYCH

Obrazek

OGÓLNE INFORMACJE O ZAWODZIE

CUKIERNICTWO jest rozwijającą się dynamicznie dziedziną w branży spożywczej 
i gastronomicznej. Praca dobrze wykwalifikowanego pracownika polega nie tylko na wypieku różnego asortymentu ciast, ale jest swego rodzaju sztuką, wykorzystującą różne jadalne tworzywa tj. czekolada, karmel, kajmak, dragant i wiele innych. Polskie cukiernictwo jest znane i cenione na całym świecie. Cukiernik jest zawodem poszukiwanym obecnie na lokalnym i ogólnopolskim rynku pracy.

JEŻELI BĘDZIESZ PRACOWAĆ JAKO CUKIERNIK BĘDZIESZ WYKONYWAĆ NASTĘPUJĄCE CZYNNOŚCI ZAWODOWE:

  • dobór i ocena jakości odpowiednich surowców i półproduktów
  • sporządzanie ciast, mas, kremów cukierniczych
  • sporządzanie i dekoracja wyrobów cukierniczych w tym tortów
  • sporządzanie deserów, produkcja lodów
  • produkcja wyrobów z czekolady
  • wykonywanie dekoracji cukierniczych

GDZIE MOŻESZ ZNALEŹĆ ZATRUDNIENIE ?
  • Cukiernie
  • Piekarnie – Cukiernie
  • Restauracje
  • Pracownie cukiernicze
  • Zakłady cukiernicze
  • Wytwórnie lodów
  • Własna działalność gospodarcza