KUCHARZ

SYMBOL ZAWODU512001, KWALIFIKACJA: TG.07 – SPORZĄDZANIE NAPOJÓW I POTRAW

OGÓLNE INFORMACJE O ZAWODZIE

GASTRONOMIA  w obszarze której pracuje kucharz, jest branżą usługową. Praca polega głównie na przyrządzaniu posiłków zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia , trendami kulinarnymi i oczekiwaniami konsumentów. Duża ilość programów kulinarnych propagujących ten zawód spowodowała, że  uważany jest  za atrakcyjny,  dający duże możliwości rozwoju i podnoszenia kwalifikacji zawodowych. Na kucharzy praca czeka w kraju i za granicą.

JEŻELI BĘDZIESZ PRACOWAĆ JAKO KUCHARZ BĘDZIESZ WYKONYWAĆ NASTĘPUJĄCE CZYNNOŚCI ZAWODOWE:

  • przechowywał we właściwych warunkach surowce, półprodukty i gotowe potrawy
  • sporządzał potrawy i napoje
  • wykonywał czynności związane z ekspedycją potraw i napojów

GDZIE MOŻESZ ZNALEŹĆ ZATRUDNIENIE?
  • restauracje
  • restauracje hotelowe
  • bary różnego typu
  • pizzerie
  • firmy cateringowe
  • gastronomia na statkach
  • gastronomia sieciowa
  • własna działalność gospodarcza